Знаете ли, че...

10 септември 2019
Знаете ли, че...

Децата и родителските обещания

 

Обещанията са проверка на доверието. Когато обещаваме нещо на детето, то наистина вярва, че ще го изпълним. Има трепетно очакване за желаната играчка или времето, което сте заявили, че ще прекарате заедно. Затова внимавайте за какво давате дума на детето. Реалистично ли е? Осъществимо ли е? Наистина ли имате времето и ресурсите? Когато изпълняваме обещанията си ние даваме ясното послание, че на нас може да се разчита и учим децата какво всъщност означава да зачитаме и уважаваме другия.

 

Понякога обещанията ни спасяват в трудни ситуации. Детето е разстроено, много силно иска нещо и тогава изглежда, че ако чуе, че ще направим това, което очаква, всичко ще размине. После детето ще се залиса и ще забрави. Ние сме спасени. Помните ли онази ключова реплика от филма „Куче в чекмедже“: „Тате ще ми купи колело, ама друг път.“ Само възрастните могат да разберат двусмислието на фразата. „Друг път“ в случая значи никога, а за детето означава „не сега, но ще имам колело„. Децата рядко забравят. А ако често са лъгани, започват да губят доверие.

 

Какво да правим обаче, когато даваме обещания, които се провалят по независещи от нас обстоятелства? Обещали сме на детето да отидем до зоологическата градина, но в този ден вали като из ведро? Или сме обещали да купим желаната играчка, а тя е свършила? Обещали сме, че ще отидем заедно на куклен театър, но шефът ни вика по спешност в службата? Не можем да предвидим всичко, нито можем да управляваме всяко обстоятелство. Понякога просто се налага да нарушим обещанието си. Ако можем да го предвидим, добре е да го обясним предварително: „Ако в събота времето е хубаво, ще отидем в зоологическата градина. Ако вали, ще играем у дома.“ В други случаи обаче, няма как да знаем какво може да ни попречи да посрещнем очакванията на детето. Затова някои специалисти съветват вместо да използваме тежкото и твърде ангажиращо „обещавам„, да се изразяваме с „Планирам…“, „Възнамерявам…“, „Мисля да…“, „Ще опитам…“ Тези фрази съдържат намерение да осъществите нещо, но и възможност за промяна в зависимост от обстоятелствата.

 

Когато обстоятелствата пречат да устоим на думата си е добре да помогнем на детето да се справи с разочарованието. Това е важен житейски урок. Не всичко можем да контролираме, не всичко става по нашата воля. Ако нещо не се получи, това не означава, че е настъпил краят на света. Трябва да се огледаме за други възможности. Обяснете на детето какво се е случило, какво Ви е попречило. Помислете за алтернативни занимания. Ако детето Ви има доверие и това е инцидентно, то е вероятно да Ви разбере, да Ви съдейства и по-лесно да се справи с разочарованието. Ако обаче ...

 

 

Прочетете повече на www.purvite7.bg.

Знаете ли, че ...
20 септември 2019

Защо трябва да бъдеш активен баща

прочети още
Знаете ли, че ...
17 септември 2019

По-важно е да уважаваме желанията на детето, отколкото да ги изпълняваме

прочети още
Знаете ли , че ...
5 септември 2019

В периода от раждането до навършването на една година децата използват сетивата си, за да играят?

прочети още
Знаете ли, че...
4 септември 2019

Маслото от чаено дърво и лимоново масло могат да заместят препаратите за почистване на пода и на банята?

прочети още
Знаете ли, че...
3 септември 2019

Отношението на родителите и делегирането на отговорности играят oсновна роля за израстването на децата като самостоятелни и уверени личности!

прочети още

Броени дни преди началото на учебната година, Първите седем, със съдействието на ЛайфСют, организират игра, която да зарадва още повече едно дете преди началото на учебната година.

прочети още

Тръгването на училище е един от ключовите моменти в развитието на детето. Преходът от игри към учене обаче, може да бъде предизвикателство не само за детето, но и за неговите родители.

прочети още

Мамо, колко си красива!

прочети още
Знаете ли, че...
28 август 2019

Ясните граници и правила, както и позитивната среда, добавени към безграничната обич на родителите, спомагат за доброто поведение при децата

прочети още
Знаете ли, че...
27 август 2019

Колкото и незначителна за нас възрастните да е една случка - за детето тя може да разкрива цял нов свят!

прочети още

Знаете ли, че едва 7% от смисъла на всеки разговор се съдържа в изречените думи?

прочети още

Съчетаването на всекидневните отговорности и времето с детето в действителност не е непосилна задача! Вижте как може да го направите!

прочети още

Остава по-малко от седмица за участие в Конкурса за детска рисунка “Това е моето лято!“

прочети още

Натурална козметика в домашни условия

прочети още

Онлайн игра „Конкурс за детска рисунка – Това е моето лято” !!!

прочети още