Време за детето +-
Всичко за ученика +-
Канцеларски материали +-

Образователни игри

Образователните игри в света на детето

 

Възникване на образователните игри

Образователните игри – не просто уроци, не само игра, а по много и от двете.

Образователните игри са разпознати като ефективен инструмент за обучение от векове. Например шахът е използван още през Средновековието като начин за преподаване и развитие на стратегическо мислене. По-късно, в средата на 19-ти век, немският педагог Фридрих Фрьобел създава концепцията за детските градини (като дори измисля и въвежда немската дума за детска градина – Kindergarten, която в последствие е възприета и в английския език).

 

 

 

Виж повече

 

Основна идея в принципите му за обучение в детските градини, е именно въвеждането на обучение чрез игри. Нововъведението на Фрьобел е в това, че той разпознава значението на активността на децата по време на обучение, както и образователната стойност на игрите.

 

Образователните игри днес

Основната концепция на образователните игри е да се преподава чрез повторение, чрез забавно и интересно даване на възможност за постигане на цели и преодоляване на неуспехи.

 

Добре проектираните и изработени образователни игри предлагат достатъчно ниво на трудност, за да поддържат предизвикателство, като в същото време са достатъчно лесни, така че играчът да спечели.

 

Образователните игри като начин на обучение

Детски образователни игри - обучение с лекота
Образователни игри - начин на мизлене

Методите и концепциите в образователната система винаги са се променяли трудно и бавно. Понякога фактът, че промяната е бавна, е нещо добро, защото помага да се избегнат капаните на възприемането на идеите на образователните специалисти, преди да са тествани изцяло. От друга страна, това води до система, която често не може да отговори на бързо променящия се и изключително гъвкав технологичен свят. Единственият път да се увеличи адаптивността на образованието е сериозно да се промени системния подход към учебната програма, което не е никак лесна задача. Образователните игри са един от инструментите за това. Обучението основано на образователни игри играе важна роля в образованието, защото кара учениците да общуват помежду си, да си сътрудничат и да работят в екип. Стратегическите образователни игри пък подобряват функционирането на мозъка. Образователните игри създават емоции и динамика, които вдъхновяват учащите се да изградят и емоционална връзка с учението и учебните предмети.

 

Предимства на образователните игри

Някой от предимствата на образователните игри са:

 

  • Подобряват координацията между ръцете и очите

  • Помагат при решаването на проблеми и развитието на стратегическото мислене

  • Подобряват паметта и нейния капацитет

  • Помагат на деца борещи се с нарушения на вниманието

 

 

Образователните игри според възрастта на детето

Без значение дали вашето дете започва пътуването си в света на образователните игри в ранна детска възраст, в предучилищна възраст или от 5-ти клас, образователните игри ще му помогнат да практикува уменията, от които се нуждае, за да успее в учението, като едновременно с това ще изживее положително преживяване, което ще го развълнува.

 

Именно това е и основната сила на образователните игри – да улеснят възприемането и запаметяването на нови знания и умения чрез създаване на емоции и преживяния, които активизират и засилват мозъчната дейност.

Учене и писане чрез образователни игри - комфорт с уроците
Дървени образователни игри -
въобръжение и интерпретация

 

Вече споменахме някои от основните предимства на образователните игри в горните редове. Все пак е хубаво да се знае, че и при образователните игри има определени критерии и правила за избирането на подходящи за съответната възраст занимания.

 

Например за най-малките (1-3 год.), подходящи са образователни игри под формата пъзели и кубчета с по-голям размер, които освен развиване на моториката, предоставят възможност за научаване на различните цветове и форми, както и за опознаване на светът на животните, плодовете и зеленчуците, растенията и други.

 

След 3-тата си година децата могат да преминат към по-сложни образователни игри, които да практикуват и развиват умения, нужни им за да успеят. Образователните игри за тази възраст вече предоставят възможност за запознаване с буквите и числата, като правят това по достъпен начин. Например чрез образователни игри за буквите можете да се научат да разпознават буквите, което ще ги улесни в четенето и писането на по-късен етап. Идентично, образователни игри с цифри ще им помогнат за подобряването на математическите им умения.

 

В предучилищна и училищна възраст образователните игри стават практически с неограничени възможности. С образователните игри можем не просто да развием основни умения и знания, но да разширим познанията им по забавен и интересен начин, давайки възможност на децата да изследват извън своето ниво на познания. На тази възраст образователните игри могат да подпомогнат не само основни умения като моториката, логиката, езиковите и математическите познания, но и да предоставят знания във почти всички възможни области на човешкото познание и наука – биология, физика, химия, математика, география, изобразително изкуство, история, астрология, животински свят, мода, бизнес и какво ли още не!

 

 

Образователни игри за ученици, студенти и възрастни

Да, има и такива! Образователните игри са метод за обучение и забавление едновременно, като при това те взимат основното съдържание на конкретен предмет/наука и го правят забавно. Добре замислените образователни игри балансират академичните предмети, като например география, с правилата, стратегиите и другите социални аспекти на игрите. Затова и тук изборът от образователни игри е най-богат – можете да играете икономически, исторически, географски и какви ли още не. Стига да искате и да потърсите, ще намерите образователна игри за всяка една наука.

 

 

Препоръки при закупуване на образователни игри

И все пак не трябва да забравяме, че освен да придобиват нови знания и умения, чрез образователните игри децата трябва да получават шанс да опресняват знанията си и да усъвършенстват вече придобити умения. Освен това трябва да се научат да преследват безкористно и целеустремено поставените им задачи, без това да наранява самочувствието или здравето им.

Oбразователни игри като начин на забавления - играй и учи
Пъзелите като образователна игра -
въобръжение и пространствено мислене

 

Както и при всички други игри и играчки и при образователните игри трябва да избираме внимателно игрите според възрастта, за която са предназначени. Образователните игри трябва да бъдат съобразени и с уменията и интересите на детето, защото само така можем да сме сигурни, че избраните образователни игри ще бъдат предизвикателни, и в същото време забавни.

 

Освен това е много важно винаги да прочитате и спазвате указанията за употреба на образователните игри – само така можем да гарантираме, че образователните игри ще постигнат забавната си и обучителна цел.

 

При нас можете да намерите различни образователни игри – с думи, пъзели, математика, история, география, рисуване, мода, животни и още много други. В секцията за образователни игри можете да намерите игри, подходящи за всички - от едногодишни до родители.

 

Всички образователни игри в нашия онлайн магазин са изцяло преведени на български език и са с размери на частите подходящи за съответните възрасти, като покриват почти всички области и предмети, които бихте искали да изследвате.

 

Накрая, но не последно място - не забравяйте, че образователните игри изпълняват основното си предназначение - да направят от иначе скучни предмети и науки нещо забавно, само когато се играят в компания, безкористно и без да се взимат твърде насериозно. В противен случай и най-добрите и популярни образователни игри може да не се харесат на човекът, за когото са предназначени!

 

Учете и се забавлявайте - по много и от двете!

 

Онлайн магазин LifeSuit – с грижа за Вас и Вашето семейство.

Enjoy Comfort in Life с LifeSuit!

 

Екипът на LifeSuit

 

Възникване на образователните игри

Образователните игри днес

Образователните игри като начин на обучение

Предимства на образователните игри

Образователните игри според възрастта на детето

Образователни игри за ученици, студенти и възрастни

Препоръки при закупуване на образователни игри

 

 

 

 

марки
Подреди по