Няма по-хубави дрехи от чистите

15 юли 2019
Няма по-хубави дрехи от чистите

Знаете ли, че едва 7% от смисъла на всеки разговор се съдържа в изречените думи? Можете ли да повярвате, че само такава малка част от посланията, които една личност изпраща, достигат до другите чрез речта? Другите 93% от информацията се обменя чрез сложна смесица от външен вид, стойка, жестове, поглед и изражение на лицето. Затова се казва, че несловесното общуване всъщност е най-важният фактор в комуникационната среда, който играе решаваща роля за определяне ефективността на контактите между хората.

 

Теорията на невербалната комуникация включва редица научнообосновани изводи, които са отражение на всекидневното общуване и носят послания, определящи начина и формата на взаимодействие между хората. Всеки един от тях е интересен сам по себе си и ще бъде обект на отделен текст напред във времето. Днес обаче ще се фокусираме единствено върху един от елементите – облеклото, и как един на вид елементарен пропуск в изрядния външен вид може да повлияе пагубно върху представата за един човек. 

 

На всеки му се е случвало да пътува в градския транспорт и да види добре облечен млад господин – костюм, снежно бяла риза и елегантна вратовръзка. На пръв поглед човек би казал: „Ей, този младеж явно е успял! Постигнал е нещо и това си личи!”. Погледът обаче се спуска надолу и вместо излъскани до блясък официални обувки се появяват едни такива, занемарени, не помнещи кога за последно са се срещали с боята. Нелепо, нали? Нелепо и отчайващо, защото цялата представа, придобита от външния вид на момчето, коренно се променя. Той вече не е спретнатият млад господин с красивата вратовръзка, а странно облеченият младеж, който не се грижи достатъчно добре за външния си вид! Увереността във високата му класа като личност и доброто му обществено положение е заменена от чуденката защо е допуснал да тръгне за работа в този вид! И по-лошото – без ни най-малкия контакт с него вече е формирана негативна представа за личността му, а немарливостта е поставена сред неговите основни „качества”. А колко различно можеше да бъде, само ако беше обул подходящите обувки.

 

Този пример има за цел да покаже колко е важно да сме последователни и безкомпромисни, когато избираме облеклото си. Тук дори не става дума да робуваме на дадени марки, с цел да направим впечатление. Въпросът е, че когато искаме да предизвикаме определено впечатление у околните, трябва да сме внимателни към детайлите, защото  колкото и да се гласи един човек преди среща с други хора, ако не е положил достатъчно усилия да изпипа и най-малкия детайл в облеклото, рискува резултатът да е точно противоположен на това, което той се стреми да постигне.

 

Затова, нека обобщим. Подхождайте с внимание към облеклото, ако искате да постигнете това, към което се стремите. А, и още нещо – няма по-хубави дрехи от чистите!!        

 

 

От екипа на ЛайфСют Корпорейшън ЕООД

Съчетаването на всекидневните отговорности и времето с детето в действителност не е непосилна задача! Вижте как може да го направите!

прочети още

Остава по-малко от седмица за участие в Конкурса за детска рисунка “Това е моето лято!“

прочети още

Натурална козметика в домашни условия

прочети още

Онлайн игра „Конкурс за детска рисунка – Това е моето лято” !!!

прочети още