Време за детето +-
Всичко за ученика +-
Канцеларски материали +-

Дървени играчки

Дървените играчки и децата

Дървените играчки преди

Дървените играчки са едно от най-старите забавления на света.

Според изследвания първите дървени играчки са създадени още през каменната ера. Тези дървени играчки са били тояги, прости модели на лъкове, брадви и кукли, чиято първостепенна цел е била да учат малките на умения, необходими за тяхното оцеляване, и освен това, за да ги забавляват.

По-късно дървените играчки започват да се произвеждат не само с практична цел, а и за забавление. Започват да ги изработват занаятчии за членове на собственото си семейство, като в последствие дървени играчки започват да поръчват и заможни членове на съответните общества за децата си. Тези поръчкови дървени играчки понякога стават примери за изключителни занаятчийски умения.

  

 

 

Виж повече

 

По-масово и с търговска цел става производството на дървени играчки в средновековието. Производството на дървени играчки в индустриални мащаби започва след 1800 г. в Северна Европа и Германия.

 

Дървените играчки днес

В днешно време някои хора купуват на децата си дървени играчки, защото са естествен материал, други, защото са по-трайни, трети, защото им напомнят отминалото детството, а четвърти - просто, защото ги харесват.

Дървена играчка Къща за кукли - разнообразие от елементи
Дървени играчки Къща за кукли
- разнообразие от емоции

Независимо каква е причината за покупката им обаче, дървените играчки си остават непреходна и прекрасна възможност за забавление. Освен това дървените играчки са и по-безопасни от широкоразпространените пластмасови играчки. Да не говорим колко по-безвредни са от повечето останали материали.

 

Дървени играчки според възрастта на детето

По-горе споменахме някои от основните предимства на дървените играчки пред детските играчки от други материали. Това обаче не означава, че няма и прилики между дървените играчки и останалите. Например с едно от основните предимства на дървените играчки – здравината, идват и някои недостатъци за най-малките – твърдост и тегло. В тази връзка трябва внимателно да подбираме дървените играчки, така че да не нараним нашите малки съкровища – децата ни.

Затова е добре да мислим не само какви дървени играчки харесваме или сме харесвали ние, а и да се съобразяваме дали желаното от нас е подходящо за детето. Дървените играчки не са най-подходящи за най-уязвимите възрасти – новородени и бебета до 1 г. -1.5 г.. Ако намерим разрешени и подходящи за тази възраст дървени играчки, трябва да ги предоставим на бебето по максимално безопасен начин и задължително под непрестанен надзор, така че забавлението да не се превърне в проблем. Дървените играчки за тази възраст не трябва да съдържат чупливи или дребни части, които могат да задавят детето, както не трябва да имат и верижки и/или връзки, в които бебето би могло да се оплете. Подходящи биха били дървени играчки за закачане на леглото, бебешката количка или на друго място, което е на безопасно, но видимо за детето разстояние, така че да може да ги забележи, бутне или просто да им се усмихва.

Излизайки от най-крехката възраст обаче, възможностите на дървените играчки стават безгранични. Пъзели, кубчета, конструктори, писти, различни игри с кули, дървени къщички, ферми, стативи, умалени размери на мебели, всякакви размери животни и още, и още….

Тук вече идва ред да вземем решение не само на базата на безопасните за съответната възраст на детето дървени играчки, а спрямо това какво ще е полезно за развитието на неговата фина моторика и двигателни умения. Например подходящи за възрастта 1.5 г. - 2 г. са дървени играчки във формата на шарени кубчета и/или кули, които децата могат сравнително лесно и безопасно да вдигат, местят и подреждат. Освен това бутането и развалянето на вече подредените такива дървени играчки може да бъде изключително забавление за подрастващите. Други подходящи дървени играчки за тази възраст са по-леки шарени колички или животни. Дървени играчки, които издават мелодии или различни звуци могат да бъдат много добро попадение, защото от една страна трудно могат да бъдат счупени, но от друга ще привличат допълнително вниманието на бебето.

Дървени играчки като образователни кубчета - бързо и удобно научаване на думи, цифри, букви и приказки
Дървени играчки като образователни кубчета
- разнообразие от знание

С децата след 2-годишна възраст човек има по-голям избор на дървени играчки – тук вече могат да се включат малко по-сложни пъзели – животни, приказни сюжети и герои, както и по-опростени конструктори. С тяхна помощ можете да започнете да запознавате децата с различните форми и цветове. Колкото по-рано започнете и повече нови форми и цветове показвате на децата, толкова по-добре и по-рано ще развиете техните способности, знания и умения.

След 3-та си година възможностите за избор и приложение на дървените играчки стават почти неограничени – сложни пъзели, пъзели с цифри, конструктори,  разностранно илюстрирани кубчета, писти с колички и различни видове лупинги, влакчета, къщички, мебели, ферми, животни, стативи и какво ли още не. Дървените играчки-пъзели стават не само източник на забавление, но и средство за по-добро развиване на пространственото и логическото мислене. Освен това подпомагат въображението и установяването на причинно-следствени връзки. При пъзелите е хубаво да се започне с по-едри и малко на брой парчета, които са лесни за разпознаване и подреждане. Броят на частите и сложността на пъзелите трябва да се увеличава постепенно, като родителите трябва да следят внимателно реакциите и развитието на уменията на детето.

 

Указания за ползване на дървените играчки

Винаги прочитайте и спазвайте указанията за употреба на дървените играчки (както и при всяка друга играчка). Много важно е дървените играчки да са съобразени с и разрешени за съответната възраст. Предимство на дървените играчки е, че те превъзхождат по здравина и устойчивост повечето други материали.

 

Препоръки при закупуването на дървени играчки

Дървените играчки като строителни кубчета - разнообразие от елементи и фигури
Дървените играчки като строителни кубчета
- разнообразие от идеи

На първо място – никога не забравяйте, че (както и при всяка друга покупка за детето си) не трябва да пропускате да се уверите, че производителят е спазил всички стандарти за качество и безопасност на играчките и всички техни компоненти, които могат да бъдат от различни от дърво материали – въженца, метал или други свързващи и/или допълнителни елементи.

Дървените играчки, трябва да са боядисани в съответствие с признатите стандарти за качество и с безвредни бои, което е от изключително значение, защото децата, особено най-малките, обичат да опитват вкуса на всичко.

И не на последно място, а по-скоро първостепенно по значение – когато купувате дървени играчки винаги взимайте предвид възрастта и реалните способности на детето. Не се опитвайте да изпреварите неимоверно неговите възможности, а по-скоро да ги предизвиквате и развивате. Важно е да се грижите за крехкото детско самочувствие – ако му дадете невъзможна за него задача е много вероятно да постигнете нежелани ефекти - като страдание и чувство на неспособност в детето.

И не забравяйте - дървените играчки, както и никоя друга играчка, не могат да заместят родителите. Колкото повече внимание отделяте на детето, толкова по-добра връзка, доверие и контакт ще изградите. Правилната дървена играчка е тази, която е съобразена с възрастта на детето и се използва съчетана с внимание и грижа от страна на родителя!

 

Онлайн магазин LifeSuit – с грижа за Вас и Вашето семейство.

Enjoy Comfort in Life с LifeSuit!

 

Екипът на LifeSuit

 

Дървените играчки преди

Дървените играчки днес

Дървени играчки според възрастта на детето

Указания за ползване на дървените играчки

Препоръки при закупуването на дървени играчки

 

 

марки
Подреди по