Време за детето +-
Всичко за ученика +-
Канцеларски материали +-

Българско Розово Масло

Розовото масло – съчетание между неустоим аромат и ползи

 

Розовото масло - малко история

Първите сведения за отглеждане на маслодайни рози и производство на розово масло идват от Персия. Прието е, че маслодайните рози са донесени на Балканите от войските на Александър Македонски.

Розовото масло се извлича от венчелистчетата на няколко различни видове рози и е един от видовете етерични масла, които са често използвани в ароматерапията.

Розовото масло е с много силна, но приятна миризма, особено когато се разрежда и използва при производството на парфюми. В миналото розово масло е произвеждано в Персия, Индия, Сирия и Османската империя. В България, в близост до град Казанлък е разположена Долината на розите, която е сред основните производители на розово масло в света.

 

 

 

Виж повече

 

В наши дни розово масло се произвежда основно от Rosa Damаscena (Дамаската роза). В момента тя е отглеждана в България, Турция, Сирия, Русия, Индия, Пакистан, Узбекистан, Китай и Иран.

 

Как се произвежда розовото масло

 

Както вече споменахме в началото, розовото масло е етерично масло, което се извлича от венчелистчета на определени видове рози. Има няколко метода за това, но при всички положения трябва да се има предвид, че розово масло е много скъпо. Това се дължи основно на факта, че производствения процес на розово масло е трудоемък, а съдържание на розово масло в розовия цъфтеж е ниско, затова и розовото масло се предлага на много висока цена. Цветовете за производство на розово масло се берат на ръка рано сутрин, преди изгрев и се дестилират същия ден. Съотношението на произведен килограм розово масло спрямо суровината варира около 1 кг. розово масло от 2000 до 3000 кг. суровина.

Розово масло - аромат и нежност
Българско розово масло -
розов цвят и аромат

 

Процесът на дестилация на розово масло от розовите венчелистчета най-общо представлява следното – листенцата се поставят в обемни съдове и се обработват с водна пара, която на изхода минава бавно през специални дестилатори и след двойна дестилация накрая се получава етерично/розово масло, наричано атар от рози или роза отто. При този процес освен розово масло се получава и вторичен продукт - розова вода (от 1 кг. листенца се получава 1 кг. розова вода със съдържание на розово масло между 0.2 и 1%).

 

Състав и кратко описание на розовото масло

 

Розовото масло (и по-конкретно българското розово масло) съдържа доказано над 280 компонента, разпределени най-общо в две групи - носители и фиксатори на мириса. Някой от най-познатите химични съединения в розовото масло са етанол – до 3%, фенилетилов алкохол (също до 3% ) и различни видове въглеводороди.

 

Розовото масло е ясножълто на цвят, със зеленикав оттенък, с консистенция подобна на бадемовото масло, с остър балсамов вкус и силен аромат. При нормална стайна температура розовото масло е подвижно и може да образува бели кристали, които изчезват при леко затопляне на розовото маслото.

 

Свойства и ползи от розовото масло

 

В следващите редове ще ви предоставим информация за някой от най-популярните свойства на розовото масло и ползата от тях.

 

Розовото масло все още е най-широко използваното етерично масло в парфюмерията, въпреки високата си цена и появилата се вече алтернатива чрез органичен синтез.

Розово масло - чистота и нежност
Крем с розово масло -
нежност и аромат

Розовата вода от друга страна се използва широко като ароматизатор за храна, както и при грижа за кожата.

Освен това в началото вече споменахме, че розовото масло е едно от най-широко използваните етерични масла в ароматерапията. Основно произвеждано от Роза Дамасцена, розовото етерично масло съдържа ароматните съединения на цветето. Според специалистите по ароматерапия абсорбирането на етерични масла през кожата и вдишването им изпраща съобщения до система от мозъка (лимбичната), която отговаря за контрола над емоциите и влияе пряко на нервната система. Счита се, че чрез такива съобщения се повлияват положително нивата на стрес, дишането, имунитета, кръвното налягане и пулса. Освен за вече изброените неща, ароматерапевтичната функция на розовото масло може да и се използва и при някои здравословни проблеми:

 

  • Главоболие;

  • Депресивни състояния;

  • Мигрена;

  • Симптоми в менопаузатa

До момента има ограничена научна подкрепа за ползата от розовото масло. Някои от ключовите научни изводи за здравословния ефект от употребата на розовото масло като ароматерапевтично средство са следните:

 

  1. Подобрение на съня:

Проучване от 2014 година при група от пациенти, които са били настанени в отделение за хора с коронарни проблеми показва, че розовото масло може да подобри качеството на съня. Това изследване е било направено върху 60 души, като при тези, при които освен рутинните процедури е била добавена и ароматерапия с розово масло за три последователни нощи, е било отчетено по-добро качество на съня в сравнение с тези, които са имали само рутинни грижи без ароматерапия.

 

  1. Облекчаване на стреса:

Според проучване на Natural Product Communications, включило 40 души, които абсорбирали розово етерично масло или плацебо през кожата. Резултатите показали, че получилите розово масло изпитват увеличение на чувството за релаксация, понижена дихателна честота и имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с тези, които са получили само плацебо.

 

  1. Намаляване на безпокойството:

Увеличават се сведенията, че етеричното масло от роза може да подпомага намаляването на нивата на безпокойство. Според публикувано през 2016 г. в Nephro-Urology Monthly проучване, при пациенти на хемодиализа е била приложена ароматерапия с розова вода и е било установено забележително облекчаване на тревожността.

 

Съвети за използването на розово масло

Розово масло в мускал - аромат и нежност
Ароматно розово масло -
ухание и неустоимост

Розовото масло не се използва никога вътрешно. Розовите, а и всички други етерични масла са силно концентрирани, затова трябва да се внимава при използването им. Етеричните масла трябва да бъдат разреждани в други (наричани носещи) масла, преди да бъдат приложени върху кожата. Също така всички етерични масла не трябва да се прилагат върху очите и лигавиците, както и да не се използват прекалено често или да се нанасят в големи количества, защото се може да възникне токсичност.

 

Розовото етерично масло комбинирано с други масла (например от авокадо, жожоба или сладък бадем) може да се добавя в много малка доза към водата във ваната или да се нанася външно върху кожата. Също така може да направите едно-две впръсквания от розово масло върху кърпа или друга тъкан и да вдишвате от него, или да го ползвате в ароматерапевтичен изпарител.

 

Предлаганото при нас автентично българско розово масло е с доказан произход и с уникален аромат – еталон за качество!

 

С него можете да направите неповторим, ценен и запомнящ се подарък, с който не само ще изненадате приятно получателя, но и ще дарите на него и близките му безкрайно приятни часове на безгрижие с нежен мирис на розови цветове, ухание на капчици роса и топъл дъжд!

 

 

Онлайн магазин LifeSuit – с грижа за Вас и Вашето семейство.

Enjoy Comfort in Life с LifeSuit!

 

Екипът на LifeSuit

 

Розовото масло - малко история

Как се произвежда розовото масло

Състав и кратко описание на розовото масло

Свойства и ползи от розовото масло

Съвети за използването на розово масло

 

 

 

 

 

марки
Подреди по