Време за детето

7 полезни съвета за родителите на първокласници

2 септември 2019
7 полезни съвета за родителите на първокласници

 7 полезни съвета за родителите на първокласници

 

Тръгването на училище е един от ключовите моменти в развитието на детето. Преходът от игри към учене обаче, може да бъде предизвикателство не само за детето, но и за неговите родители.

 

Какво могат да направят родителите, за да улеснят детето в тези така важни за него първи стъпки в училище:

 

1. Определете място за самостоятелна работа на детето

 

Създайте навици за подреждане на работния кът

Без играчки и вещи, които биха отвличали вниманието на детето през времето, когато се упражнява, пише си домашното или просто си рисува. Оставете детето да подреди само моливите, химикалите, флумастeрите и останалите ученически принадлежности, и ако се наложи - просто го напътствайте. По този начин детето ще свикне да организира работния си кът, а подреждането на материалите и пособията ще е удовоствие за него.

 

Създайте навици за подреждане на учебниците и помагалата

Вземете различни по цвят папки плик с копче и в тях поставете учебниците, помагалата и тетрадките по определен предмет. Ако класният ръководител на детето ви няма специфични изисквания за подредба на раницата на детето – това е и много удобен вариант за подреждане на ученическата раница. Ако трябва да следвате определена схема на подредба, използвайте я и за подреждането на учебниците и помагалата в къщи – това ще улесни детето и то ще свикне по-бързо и безпроблемно с изискваната подредба.

 

2. Създайте организация при подготовката за следващия учебен ден

 

Подгответе необходимите учебници и помагала за следващия ден според седмичното разписание от вечерта

Първоначално ги подреждайте вие заедно с детето, като малко по-малко оставете тази задача на него. Проверете дали нещо не е забравено след това, но осигурете на детето възможност да поеме отговорност за задачите си. Родителите често имаме желанието да подпомогнем на детето – но дали му правим добро, когато не го оставяме само да поеме отговорност?

 

Подгответе дрешките за следващия ден от вечерта

Така няма да се бавите допълнително сутрин с избора на облекло за деня, а и ще си спестите излишно напрежение, до което може да доведе лошата организация на сънливия малчуган рано сутрин. Освен това докато детето се облича, вие може да приготвите и кутията с храна за училище.

 

3. След училище осигурете малък отдих на детето

Поговорете с него, попитайте го за приятните и досадни моменти в училище. Но не питайте, просто защото трябва, а отделете време да изслушате детето, без странични занимания. Така ще имате възможност да разберете не само емоциите на детето, породени от изминалия ден в училище, но ще изградите и по-силна връзка с него и то ще ви се доверява и споделя.

 

Ако нещо ви притесни от разказите на детето – обърнете се към класния му ръководител, който ще ви даде съвет или съответно ще ви ориентира в ситуацията.

 

4. Имайте доверие на класния ръководител и на кадрите в училището, което сте избрали

В повечето случаи предварително сте събрали отзиви за училището и учителите и сте преценили, че те са подходящи за вашето дете. Имайте доверие на класния ръководител – той/тя има изграден подход да задържи вниманието на 20-25 немирни хлапета. Ако нещо ви притесни от разказите на детето – не правете грешката да коментирате поведението на учителите пред детето, а поговорете с класния ръководител или съответните ръководни кадри в училището (при нужда), за да разберете какво се е случило. Родителите имаме склонността да разбираме винаги от всичко и да можем всичко, но само се замислете колко обич, отдаденост и търпение е необходимо да се справим с едно, две или три деца, а ще се справим ли и как, ако са ни поверени 20-25 деца?

 

5. Опитайте се да създадете ред в ежедневната програма и задължения

Децата са по-спокойни и по-организирани, когато знаят какво следва. Когато изградите съответен ежедневен ритъм, децата малко по-малко ще свикнат с него и ще се справяте с ежедневните задачи по-бързо и лесно.

 

6. Обичайте детето такова, каквото е

Не го сравнявайте с останалите, не го карайте да участва в допълнителни занимания, които за вас са интересни и важни, а детето ще ходи на тях с досада. Не приписвайте своите желания на детето. Наблюдавайте го, разберете какво му харесва, какво му се отдава, говорете с класния ръководител за неговите впечатления, и му подайте ръка. Ако обича да танцува – да танцува, ако иска да пее – нека пее, ако иска да играе футбол – позволете му, ако харесва математиката – запишете го на програмиране за деца. Детето ще е много по-концентрирано в час, ще залегне с удоволствие над уроците и най-важното, ще имате едно обичливо, разбиращо и щастливо дете. А и никога не знаете  дали след време вашето дете няма да пише само цяла една история. Помнете - понякога само талант не стига....необходима е упорита работа и желание!

 

7. В допълнителната работа вкъщи по усвояване на учебното съдържане участвайте и двамата родители

Родителите трябва да участват в процеса на допълнителна работа в къщи – не просто да изпратим детето да си напише домашното и да го изпитаме след това, а да му помогнем да изгради модел на учене, да му покажем, че сме там и го подкрепяме, да го поправим, ако сгреши. В един момент детето най-вероятно ще се спрявя само, и ще идва единствено, когато има нужда от съвет или помощ, но то ще знае, че сте там и че може да разчита на вас. Представете си, ако ви накарат да направите нещо ново за вас, без да ви обяснят как се прави. Вероятно ще се справите, но има и голяма вероятност да се провалите с грохот...

 

В допълнителната работа в къщи съчетайте ученето с игра. Има страхотни образователни игри, в които може да се включи цялото семейство. Учете, играйте и се забавлявайте заедно с детето.

 

Нашите предложения за образователни игри може да разгледате на www.lifesuit.eu.

           

От екипа на ЛайфСют

Моята Райска ябълка!

прочети още

Моята златна есен от жълти минзухари и вкусни лютиви цветенца!

прочети още

Студия под наем в гр. Поморие на 100 м от плажа и центърът за калолечение!

прочети още

Уважаеми клиенти, във връзка с настъпващите празници, бихме искали да напомним, че всички поръчки, направени в периода от 16.04.2020 г. до 20.04.2020 г. ще бъдат изпълнявани веднага след празничните дни!

прочети още

Цветница е празник, свързван по-скоро с настъпващата пролет, когато светът се събужда и празнува своето раждане. Той се празнува в неделята преди Великден.

прочети още

Лазаровден има подвижна дата, но винаги в събота една седмица преди Великден. Православната църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

прочети още

На 25 март православната църква отбелязва деня, в който Архангел Гавраил е съобщил на Дева Мария, че ще зачене с Божията помощ Спасителя на света.

прочети още
Тодоровден
7 март 2020

Събота след Сирни Заговезни Тодоровден се нарича още Конски великден, Конски празник, Лудото Тодорче, Тудурица и е винаги в събота след Сирни Заговезни.

прочети още

Честита Баба Марта! Екипът на LifeSuit Ви пожелава много щастие, благоденствие и любов.

прочети още

Трифоновден е неподвижен православен църковен празник в чест на свети Трифон

прочети още

Православният календар определя този ден, като празник в чест на Св. Атанаси Велики, архиепископ Александрийски.

прочети още

Св. Антоний се представя като брат близнак на Св. Атанас. Според различни поверия двамата били ножари, железари , налбанти/ хора, които подковават коне/.

прочети още

Денят на света Татяна 12 януари - великомъченица, почитана както от православни, така и от католици.

прочети още

Бабинден е един от големите женски празници и е посветен на бабите акушерки, помагали на младите невести при раждането на децата им. Рано сутринта на този ден бабата обикаля всички домове, в които е помагала да се родят деца. Във всяка къща тя окъпва бебето, а на по-големите деца измива очите.

прочети още

Първият празник след деня на пречистената, осветена вода е Ивановден.

прочети още

Централно място през януари заема празникът Богоявление, наричан по народному Йордановден, тъй като Иисус Христос е кръстен в река Йордан.

прочети още

Празникът се чества на 31 декември срещу 1 януари - посрещане на Новата година и изпращане на старата. Тогава всеки си прави равносметка за изминалата година и мечтае следващата да е по-щастлива, най-вече по-здрава, изпълнена с радост и незабравими мигове.

прочети още

Стефанов ден е третия ден на Коледа и последен празник в годината. Св. Стефан е наричан пръв мъченик на християнската вяра, защото е един от първите и жертви.

прочети още
КОЛЕДА - 25 декември
25 декември 2019

Рождество Христово е един от най-прекрасните християнски празници, които учат хората да бъдат по-добри. Този празник се нарича още Голяма Коледа, или Божич .

прочети още
Бъдни вечер
24 декември 2019

Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син. В българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа.

прочети още
Игнажден - 20 декември
18 декември 2019

Християнският празник е в чест на свещеномъченик Игнатий Богоносец, който е бил един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов.

прочети още
Никулден - 6 декември
6 декември 2019

Свети Николай Чудотворец! На 6 декември почитаме Св. Николай Чудотворец. Освен хилядите именници, днес празнуват всички рибари, банкери, моряци и пътешественици. Никулден е ден, който заема много важно място в българските празнични традиции. Това е един от най-големите зимни празници.

прочети още

На 30 ноември Българската православна църква чества паметта на Св. Aпостол Андрей Първозвани.

прочети още

Екатерина е от знатен род - дъщеря на управителя на Александрия. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.

прочети още

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.

прочети още

В живота има много видове любов – такава, която те разболява и такава, която те прави по-добър човек. Винаги избирай втората, защото първият вид е просто илюзия, създадена от егото ти.

прочети още

Има вълшебни изрази, с които можем да покажем на децата колко много ги обичаме и подкрепяме

прочети още

Децата, които помагат на родителите си у дома, са по-щастливи

прочети още

Детските игри не са просто игри, те са добро обучение и упражнение за децата

прочети още

Децата трябва да са щастливи, а не на всяка цена най-добрите

прочети още

Най-важното при организирането на детски рожден ден е доброто ви настроение

прочети още

Няма по безценни мигове от тези, които сме споделили с децата, семейството си и близките си хора!

прочети още

Честит празник! Днес честваме Денят на народните будители! Ден на почит и уважение към делото на българските просветители и борци за национално освобождение

прочети още

С няколко лесни съвета можем да превърнем забързаното ежедневие в щастлива емоция с децата

прочети още

Майчината прегръдка прави чудеса

прочети още

Има методи, които могат да ни помогнат да говорим с детето така, че то да слуша с внимание и да ни разбира

прочети още

Детето мечтае от цялото си сърце, а ние просто трябва да се вслушаме, за да го чуем

прочети още

Независимо, че са мънички и не могат да комуникират ефективно, бебетата ни разбират

прочети още

Любовта и подкрепата от страна на родителите подпомагат развитието на талантите при децата

прочети още

Правилата имат основна роля при възпитанието на детето

прочети още

Бащата има важна роля в изграждането на характера и възприятията на момичетата

прочети още

Малките деца често предпочитат да използват жестове и сигнали, за да комуникират с нас или с връстниците си, вместо думи

прочети още

Как можете да отгледате умно дете, което обича да учи?

прочети още

С малка промяна в изказа си, можем да подобрим комуникацията с детето

прочети още

Защо трябва да бъдеш активен баща

прочети още

По-важно е да уважаваме желанията на детето, отколкото да ги изпълняваме

прочети още

Занимателните игри за развиват детското мислене

прочети още

Неизпълнените обещания могат да доведат до загуба на доверието на детето към родителите

прочети още

В периода от раждането до навършването на една година децата използват сетивата си, за да играят?

прочети още

Маслото от чаено дърво и лимоново масло могат да заместят препаратите за почистване на пода и на банята?

прочети още

Отношението на родителите и делегирането на отговорности играят oсновна роля за израстването на децата като самостоятелни и уверени личности!

прочети още

Броени дни преди началото на учебната година, Първите седем, със съдействието на ЛайфСют, организират игра, която да зарадва още повече едно дете преди началото на учебната година.

прочети още

С грижа за майката, с грижа за теб! Мамо, колко си красива!

прочети още

Ясните граници и правила, както и позитивната среда, добавени към безграничната обич на родителите, спомагат за доброто поведение при децата

прочети още

Колкото и незначителна за нас възрастните да е една случка - за детето тя може да разкрива цял нов свят!

прочети още

Знаете ли, че едва 7% от смисъла на всеки разговор се съдържа в изречените думи?

прочети още

Съчетаването на всекидневните отговорности и времето с детето в действителност не е непосилна задача! Вижте как може да го направите!

прочети още

Остава по-малко от седмица за участие в Конкурса за детска рисунка “Това е моето лято!“

прочети още

С грижа за майката, с грижа за теб! Натурална козметика в домашни условия

прочети още

Онлайн игра „Конкурс за детска рисунка – Това е моето лято” !!!

прочети още